Handige keukentips

 

Hier vind u een paar handige tips voor in de keuken, het bewaren van van ingrediënten, het optimaliseren van de smaak etc.

 

Aardappelen

  • Als u ze raspt, kun je ze blank houden door ze meteen in koud water te doen.
  • Als u aardappelen bakt, kun je de knapperig krijgen door er tijdens het bakken wat bloen over te strooien.
  • Zijn aardappelen eenmaal gekookt, dan is het lastig ze warm te houden. Als u de pan met een schone doek afdekt, kan daarin het vocht trekken en blijven ze nog enige tijd warm.

 

 

Bloemkool

  • Voeg wat melk aan het kookwater toe om de bloemkool blank te houden of te maken.

 

 

Boter

  • U kunt boter het best bewaren zonder papier, in een royale kom met zout water en op een koele plaats.
  • Als boter wat ranzig is, keert de smaak terug als u de boter en verse melk of koud water kneedt.

 

 

Bouillon

  • Bouillon krijgt meer smaak als u er vlak voor het serveren cognac of brandewijn aan toevoegt.

 

 

Braadworst

  • Tijdens het braden wil braadworst wel eens knappen. Dompel de worst daarom van tevoren in kokend water en wentel hem door de bloem.

 

 

Eierdooier

  • Eierdooiers kun je in de lege dop bewaren of in een eierdop met een laagje olie.

 

 

Eieren

  • Eieren blijven tijdens het koken heel als u een handvol zout in het water doet.
  • Als een ei kapot is, kun je het zorgvuldig met folie omwikkelen en vervolgens koken.
  • Spiegeleieren worden lekkerder en sneller gaar als u er tijdens het bakken een paar druppels warme boter op laat vallen.
  • Roereieren maak je extra smeuïg door ze met spuitwater te mengen in plaats van met melk.
  • Eiwit dien je op kamertemperatuur te kloppen.
  • Eiwit wordt sneller stijf als u er een druppel citroensap, een snufje zout of wat suiker door doet.

 

 

Groene Groenten

  • Groene groenten maak je luisvrij door ze een tijdje in veel water met zout te laten staan. Daarna moet u de groenten goed spoelen.

 

 

Ham

  • Grote stukken ham blijven lange tijd goed als u ze bestrijkt met een mengsel van eiwit en witte peper en ze vervolgens op een luchtige plaats ophangt.

 

 

Jus

  • Jus van rundvlees maak je smeuïg door er een stukje roggebrood in te laten smoren.

 

 

Kaas

  • Wikkel grote stukken kaas in een schone, vochtige doek en leg ze onder in de koelkast of in de kelder. Dan voorkom je dat ze uitdrogen.
  • Als kaas al uitgedroogd is, kun je de smaak laten terugkeren door hem in een kom met melk te leggen en vervolgens een paar uur lang te laten uitlekken en drogen.

 

 

Ketelsteen

  • Als er ketelsteen in een ketel zit, kun je die verwijderen door de ketel voor de helft met aardappelschillen te vullen en daar water aan toe te voegen. Kook dit een uur lang en maak de ketel dan schoon.

 

 

Kip

  • Als u de kip voor het braden insmeert met citroensap, wordt het vlees malser.

 

 

Komkommer

  • U maakt komkommer beter verteerbaar als u hem schilt, overgiet met kokend water, dan vlug met koud water afkoelt en tot slot schaaft.

 

 

Kropsla

  • Verwelkte sla kun je met de krop naar boven in een bak met water op een koele plaats zetten. Dan herstelt de krop zich aanzienlijk.

 

 

Mayonaise

  • U kunt voorkomen dat mayonaise gaat schiften door eerst azijn of citroensap en zout in de kom te doen en dan pas de eierdooier toe te voegen.

 

 

Mosterd

  • U maakt mosterd weer zacht en smeuïg door er wat azijn en suiker door te roeren.

 

 

Niertjes, lever en biefstuk

  • Deze vleessoorten dien je pas tijdens of na het bakken te zouten, anders wordt het vlees taai en hard.

 

 

Paprikapoeder

  • Voeg paprikapoeder nooit aan gloeiend vet toe, want dan word het stug en bruin.

 

 

Rode kool

  • Rode kool wordt smakelijker als u vlak voor het serveren een stukje ontbijtkoek mee laat stoven.

 

 

Rundvlees

  • Smeer rundvlees voor het braden in met mosterd. Dan krijgt het vlees een fijne smaak.

 

 

Soep

  • Als er te veel zout in de soep zit, kun je er een paar geschilde aardappelen in koken en die voor het serveren eruithalen.

 

 

Soepvlees

  • Soepvlees blijft mals als je het opzet met kokend water. Gebruik de koud water, dan trekt het vlees wel beter uit, maar wordt het ook taaier.

 

 

Spinazie

  • Kook wat zuring mee in de spinazie, dan wordt deze groente wat minder wrang.

 

 

Tomatenpuree

  • Je kunt tomatenpuree dagenlang goed houden door haar in een stenen kom te doen met een laagje olie erop.

 

 

Uien

  • Schil en sijnd uien dicht bij een warmtebron. De opstijgende lucht neemt namelijk de prikkelende stof mee omhoog, zodat uw ogen er minder last van hebben.
  • Doorgesnede uien blijven vers als u ze met het snijvlak op een schoteltje met zout legt.

 

 

Vlees

  • Je kunt vlees malser krijgen door er tijdens het smoren een scheut cognac aan toe te voegen.